Lieveling
Uiteindelijk ging het dit jaar dan toch nog zomeren. In mijn steeds kruidenrijker wordende tuin zoemde het volop van de bijen, hommels en zweefvliegen en genoot ik van de vele libellen en juffers. Mogelijk waren het steeds dezelfde, maar toch! Het vlinderbezoek aan mijn adres was dit jaar stukken minder dan voorgaande jaren. Het waren voornamelijk koolwitjes, een paar atalanta’s en een enkele citroenvlinder.
Op de vlinderstruik, doorgaans een walhalla voor vlinders, trof ik dit jaar slechts een enkele dagpauwoog. Maar nu, in de septemberzon, is het aantal atalanta’s ineens toegenomen. De doorgesneden overrijpe peer op mijn tuintafel werkt als een magneet voor deze vlinders, die gek zijn op de fruitsuikers.
De achteruitgang van de vlinders baart me zorgen. Het komt ongetwijfeld door zaken als klimaatverandering, stikstof, gebruik van gifstoffen in de landbouw, verontreinigd water en de vele tegeltuinen. Tegelwipacties en het creëren van rommelhoekjes in tuinen juich ik dan ook van ganser harte toe. Overheidsinstanties doen ook steeds beter hun best door minder te maaien, zodat kruidplanten kunnen bloeien. Dat is superfijn voor allerlei stuifmeel- en nectar minnende insecten en onze beleving, en ook nog eens goedkoper.
Ik las dat in ons land meer dan 2400 soorten vlinders leven, waaronder zo’n 53 dagvlinders. Bekende soorten noemde ik hiervoor al, maar misschien ken je ook het oranjetipje, het boomblauwtje en de gehakkelde aurelia? De ruim 2300 soorten nachtvlinders zie je niet zo gauw. Meest bekend (en berucht) is waarschijnlijk de buxusmot. Als je (buxus)mot op Google opzoekt, zie je meteen een enorm aanbod aan bestrijdingsmiddelen om de rups van deze vlinder te lijf te gaan. Om een scala aan nachtvlinders te spotten hang je, voordat het helemaal donker wordt, een wit laken op waarop je licht projecteert. Daar komen nachtvlinders op af, zodat je ze beter kunt bekijken. Als je ze vervolgens gaat determineren, kom je erachter dat sommige erg leuke namen hebben. Wat dacht je van wapendrager, kameeltje, avondrood, huismoeder, weeskind en lieveling? Ik verwelkom ze graag, niet alleen in mijn tuin, maar ook in onze natuurgebieden.
Sommige nachtvlinders zijn trouwens overdag actief, zoals de sint-jacobsvlinder. Met zijn zwart met rode vleugels is hij een opvallende verschijning. Dat is hij ook in het (zebra)rups stadium met zijn geel-zwarte strepen. Deze rupsen eten hun waardplant (plant waarop de vlinder eitjes afzet) jakobskruiskruid helemaal kaal, zodat alleen een stengel achterblijft.
Boswachter Jacqueline van Dam