Bladblazen
Denk je aan de herfst, dan denk je aan dalende temperaturen, waarbij zon, regen en stormachtige wind elkaar afwisselen. Moeder natuur zorgt voor een prachtig schouwspel als de bladeren aan de bomen verkleuren. Uiteindelijk laten loofbomen hun bladeren vallen om zich zo tegen vorst en uitdroging te beschermen. De bomen gaan in winterrust. Prachtig om te zien, zo’n bladerdek op de grond, en ook nuttig. Toch kiest Utrechts Landschap ervoor om op sommige plaatsen de bladeren van de paden te blazen. Waarom we dit doen? We leggen het graag uit.
Voorkomen is beter dan genezen
Als we de bladeren laten liggen, ontstaan er in combinatie met de regenval modderige prut en plassen. Dit maakt de begaanbaarheid een stuk ongemakkelijker, en is slecht voor behoud van de kwaliteit van het pad. Om de slecht begaanbare delen te vermijden worden er nieuwe paden gecreëerd. Dit zorgt voor meer versnippering in de natuur en is ongewenst. De tijd en kosten voor herstel van modderpaden zijn een stuk hoger dan die van jaarlijks bladblazen. Het liefst zouden we natuurlijk de bladeren met een hark van het pad verwijderen, maar dat is ondoenlijk. We hebben daarvoor te veel paden in onze terreinen.
Veiligheid
Tijdens het wandelen door de bladeren schoppen kan leuk en spannend zijn, maar dat geldt niet voor iedereen. Door het bladblazen worden de paden, en daarmee ook de oneffenheden zoals boomwortels, beter zichtbaar. Graag houden we de hoofdpaden in onze meest bezochte terreinen goed begaanbaar. Overige paden laten we ongemoeid.
Meer leven
We voeren de weggeblazen bladeren niet af. In de bosvakken kan het blad verteren. Hierdoor verbetert de bodemstructuur en komen weer voedingsstoffen vrij voor planten en bomen om te groeien. Het bladerdek zorgt voor schuil- en overwinteringsplaatsen van insecten, bodemdieren en egels. Daarnaast beschermt het dek boom- en plantenwortels tegen vorst en droogte. Sommige mossen, paddenstoelen en voorjaarsbloeiers groeien beter bij het ontbreken van een bladerdek. Hier houden we rekening mee op onze landgoederen en buitenplaatsen, door het blad ook van de padranden weg te blazen.
Jacqueline van Dam – boswachter publiek