Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

schaatsen

Schaatsen bij Utrechts Landschap

Als het kwik onder het vriespunt daalt, begint het bij menigeen te kriebelen. Wat is er nu mooier dan schaatsen op natuurijs? En dan ook nog in een prachtig gebied van Utrechts Landschap?

Balans tussen belangen natuur en mensen

Utrechts Landschap zoekt altijd naar de balans tussen de belangen van de natuur en die van mensen. Op de meeste wateren die we beheren komen verstoringgevoelige soorten voor. Dit betekent dat deze wateren onder normale omstandigheden afgesloten zijn voor publiek. Nu de schaatskoorts in Nederland woedt, wil Utrechts Landschap soepel omgaan met de openstellingregels.

Respect voor natuur

Schaatsen in gebieden die normaal gesloten zijn voor publiek is mogelijk wanneer u rekening houdt met de kwetsbaarheid van de natuur. Sommige watervogels zoeken naar andere gebieden op, maar de vogels die blijven (bijvoorbeeld roerdomp, waterral en zilverreiger) zijn in deze periode extra kwetsbaar. Zij hebben de strategie om heel stil te blijven zitten om energie te sparen. Opvliegen bij verstoring kost namelijk erg veel energie. Bij herhaalde onrust overleven deze soorten de vorstperiode niet.

Risico

Zowel toegang tot het ijs als het betreden ervan is op eigen risico. Het ijs wordt niet gekeurd, u bepaalt zelf of het veilig is.

Let op! In de meeste natuurgebieden komt kwel voor. Hierdoor kunnen er onverwacht zwakke plekken in het ijs voorkomen. In de ondergelopen uiterwaarden stroomt het water en stijgt of zakt dit. Denk om uw en andermans veiligheid. Utrechts Landschap aanvaardt geen aansprakelijkheid.

COVID-19

Corona woedt nog altijd in alle hevigheid in ons land. Met name de Britse variant is erg besmettelijk. Wij adviseren u ook in de buitenlucht minimaal anderhalve meter afstand te houden. Wanneer dit niet lukt kunt u beter naar huis gaan. Utrechts Landschap ziet niet toe op naleving van de wettelijke regels omtrent COVID-19.

Let op! Er zijn ijsbanen en ijsverenigingen die vanwege de coronamaatregelen gesloten zijn. Raadpleeg voorafgaand aan uw bezoek de betreffende website.

Gedragsregels schaatsers:

Utrechts Landschap hanteert een aantal gedragsregels voor de schaatsers in haar terreinen. Het is niet toegestaan om:

 • honden mee te nemen op en rondom het ijs;
 • afval achter te laten;
 • te wandelen op de oevers en in de rietkragen of in andere delen van het terrein die doorgaans afgesloten zijn (hier proberen veel diersoorten de winter door te komen, rust is essentieel);
 • zonder schriftelijke toestemming georganiseerde activiteiten of commercieel medegebruik te organiseren.
 • Wij zullen hier toezicht op houden en zo nodig handhaven.

Waar mag u schaatsen bij Utrecht Landschap?

Pas op! Uiterwaardengebieden vormen een groot risico in verband met hoogwater en stroming en het wordt afgeraden daar te schaatsen.

Romantische plekken (kleinschalig)

 • Gracht rond Kasteel Loenersloot, Rijksstraatweg 211, Loenersloot. Parkeren in het dorp (beperkt). Alleen bij daglicht.
 • Bosvijver van Birkhoven, Barchman Wuytierslaan (naast bosbad) in Amersfoort

Oud-Hollandse ijsbanen

 • Natuurijsbaan Biltse Meertje, landgoed Houdringe, Vissersteeg, De Bilt (www.ijbm.nl)
 • IJsbaan op landgoed Niënhof, Tolhuislaan 91, Bunnik (www.denieenhof.nl)

 Natuurijsbanen

 • Everdinger Waarden, Lekdijk, Everdingen
 • Middelwaard (recreatieplas van Recreatie Midden Nederland) bij Vianen.
 • Kwelmoeras Amerongse Bovenpolder (bij uitkijktoren) Parkeren op de Burgwal. Het oostelijk deel is afgesloten in verband met overwinterende vogels.
 • IJsbaan in de Blauwe Kamer, Grebbedijk, Wageningen. Parkeren in weiland tegenover de baan. (www.ijsclub-rhenen.nl)

Veel schaatsplezier toegewenst!

februari 2021