Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Natuur rond Amersfoort

Heerlijkheid Stoutenburg

Vlakbij Amersfoort ligt landgoed Stoutenburg. Hier liggen weilanden omzoomd door houtwallen en zompige graslanden langs een kabbelende beek. In het parkbos wemelt het van de vogels. Vanaf het informatiecentrum starten diverse wandel- en fietsroutes. Ook voor kinderen is er op Stoutenburg van alles te beleven: struin over het Stoute Schoenenpad, ga met een kompas op pad of vis met een netje waterdiertjes uit de sloot. Meer informatie over de Heerlijkheid Stoutenburg.

Gemarkeerde wandelroutes van 1,5 km en 5 km.

De Schammer en Bloeidaal

In De Schammer en Bloeidaal is het vooral goed vogels kijken. Bloemrijke hooilanden, wuivende rietlanden, bruisende beken en zompige moeraslanden wisselen elkaar hier af. Zo zag de hele Gelderse Vallei er ooit uit. De Schammer en Bloeidaal liggen tegen de oostkant van de stad Amersfoort aan. In 2011 en 2007 zijn de weilanden en akkers heringericht en sindsdien ontwikkelt de ruige natuur zich er snel. Meer over De Schammer en Bloeidaal.

Gemarkeerde wandelroutes van 2,3 km, 2,5 km en 5 km.

Birkhoven

Aan de weskant van Amersfoort, op de uitlopers van de Utrechts Heuvelrug ligt bosgebied Birkhoven. Langs de bosvijver is het heerlijk toeven. Met een beetje geluk spot u hier op een zonnige dag een ringslang. De gemarkeerde wandeling voert u over de uitzichtheuvel en door de rododendronvallei. Midden in het bosgebied ligt een Pinetum, een bijzondere verzameling naaldbomen. In een deel van Birkhoven mogen honden los lopen. Meer over Birkhoven.

Gemarkeerde wandelroute van 2 km.