Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Uilenballen pluizen op De Kievit

Uilenballen pluizen op De Kievit

Kinderactiviteit - zondag 8 maart 2020

De Stichting “De Kievit” te Harmelen opent het seizoen met een bezoekdag op zondag 8 maart. Wegens grote belangstelling in voorgaande jaren organiseren we weer een middagje uilenballen pluizen. Uilen hebben geen tanden, ze schrokken hun maaltijd in één hap naar binnen. In hun maag zit een sterk zuur dat een deel van de prooi verteert, maar wat overblijft spuugt een uil weer uit, in de vorm van een braakbal of uilenbal. Zo'n braakbal zit vol botjes, haren en nog veel meer. Uilen eten alleen levend voedsel, zoals vliegen, kevers, muggen, wormen, muizen, ratten, kikkers en kleine vogels. Soms vangen ze zelfs konijnen. Uilen slikken hun prooi vaak in zijn geheel in. De stukjes die onverteerbaar zijn, blijven in hun maag achter en worden na een poosje weer uitgebraakt. Door deze braakballen uit te pluizen is te zien wat een uil gegeten heeft. De uilenballen worden uitgeplozen met pincetten en ander materiaal en met behulp van zoekkaarten kan worden nagegaan welke diertjes de uil gegeten heeft. Er zijn soms heel verrassende vondsten, zoals een compleet schedeltje van een veldmuis. Het uilenballenpluizen is een leuke bezigheid voor jong en oud.De activiteiten vinden plaats op het historisch en natuur- en milieueducatief centrum “De Kievit”. Iedereen is van harte welkom tussen 14.00 en 16.00 uur.
Tevens is het mogelijk de gerestaureerde daglonershuisjes te bezichtigen en een rondwandeling over het terrein te maken.
Voor nadere informatie en routebeschrijving kunt u kijken op de website www.dekievitharmelen.nl

 • Voor

  Kinderen en geinteresseerden

 • Honden

  Honden zijn (ook aangelijnd) niet toegestaan

 • Kosten

  Geen

 • Locatie of vertrekpunt

  Hollandse Kade achter huisnummer 3 aan de Haanwijk te Harmelen. Bent u met de auto dan kunt u beter het voetpad naast Bisschopshof 2 nemen en daar in de omgeving parkeren.

Delen:

Share Share