Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Wandeling door Bloeidaal

Wandeling door Bloeidaal

Wandelexcursie - zondag 3 juni 2018

Deze zondag organiseert Utrechts Landschap een publiekswandeling. We gaan met u het kleurrijke en gevarieerde natuurgebied Bloeidaal, gelegen langs de Barneveldse beek, verkennen. De gidsen vertellen u over de rijke flora en fauna, de cultuurhistorie en de water-huishouding van het gebied.

De wandeling gaat door een bijzonder natuurgebied: Bloeidaal. Het is in eigendom en beheer van Utrechts Landschap en ligt tussen de Barneveldse Beek en de Hogeweg. Vanaf het begin van het groeiseizoen is het één zee van wilde planten en bloemen.

Voordat er sprake was van een farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie waren mensen aangewezen op wat de natuur hen bood aan ‘geneesmiddelen’ om ziektes e.d. te bestrijden. Zo werden wonden behandeld met Duizendblad, werd Hondsdraf gebruikt bij de bierbereiding en brandnetelgier om luizen te bestrijden. Een betere haargroei werd verkregen met behulp van het sap van de Berk, koorts werd tegengegaan met een aftreksel van wilgenbast. Zomaar een greep uit de veelheid van toepassingen van wilde planten door onze voorouders.

Blauwgrasland is een bijzonder soortenrijke plantengemeenschap die voorkomt op voedselarme, natte grond, in beekdalen en laagvenen. Bloeidaal is een gevarieerd gebied geworden met bosjes, natte en droge graslanden, poelen, sloten en beken. Ook is er een vispassage aangelegd om de stuw in de Hoevelakense beek passeerbaar te maken voor traag zwemmende vissen. De gidsen vertellen u over de flora en fauna, de cultuurhistorie en de waterhuishouding van dit kleurrijke natuurgebied.

U bent van harte welkom!

 • Voor

  Wandelaars. Helaas is de wandeling niet geschikt voor rolstoelgebruikers en kinder-of wandelwagens.

 • Honden

  Niet toegestaan

 • Kosten

  Gratis

 • Locatie of vertrekpunt

  Bloeidaal, parkeerplaats UL, Koedijkerweg 3816 BV Amersfoort

Delen:

Share Share