Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Lezing over historisch interieurtextiel in kasteel Loenersloot; Cajant, trijp of armozijn

Lezing over historisch interieurtextiel in kasteel Loenersloot; Cajant, trijp of armozijn

Overige - vrijdag 12 mei 2017

Waarom werd koehaar gebruikt in de luxueuze 18e eeuwse interieurs? Wat is een morskleed, een sits of een toile de Jouy? Welke betekenis hebben de woorden cajant, trijp en armozijn?  Waarom heeft de achterkant van een 18e eeuwse stoel een andere stof dan de voorkant?

Op stillevens en interieurschilderijen zien we veel voorbeelden van historisch interieurtextiel. Helaas dreigt algemene kennis hierover verloren te gaan. Deze interessante lezing van ongeveer een uur, door drs. Ineke Beeling, belicht de geschiedenis van 18e eeuwse interieurtextiel met z’n gebruiken, modes, symboliek, kleuren, materialen en technieken ervan. Aan de hand van afbeeldingen en (ook te voelen) stofstalen is het een feest van kleur en patroon. En u krijgt ook antwoord op bovenstaande vragen.

In Kasteel Loenersloot is het interieur, nog veelal 18e eeuws, tot de dag van vandaag bewaard gebleven na de grote verbouwing en inrichting van 1773-1776!  Deze lezing is dus ten zeerste van toepassing op het interieur van het kasteel. Voorbeelden van het bovenstaande zult u zeker zien, bijv. bij de stoelen rond de coulissetafel met velours d’ Utrecht.

De lezing begint om 20.00 uur. Het kasteel is open vanaf 19.30 uur. Na de lezing kunt u de prachtige bel-etage bezoeken. U heeft dan ook ook de mogelijkheid mee te doen met een korte rondleiding door het kasteel. We komen ook op de toren!

 • Consumpties: er is vooraf koffie/thee en na afloop een drankje  (beide niet inclusief) 
 • Parkeren: volgt u a.u.b. de parkeerborden naar de speciaal voor het kasteel ingerichte parkeerplaats.

drs. Ineke Beeling:
Afkomstig uit een familie van antiquairs en studeerde kunstgeschiedenis in Leiden. Zij is gespecialiseerd in de decoratieve kunsten en historische interieurs. Tevens is zij opgeleid tot interieurvormgever in Londen. Met haar bedrijf Beeling Interiors richt zij interieurs voor monumenten in, www.beelinginteriors.com

 • Voor

  Mensen, die geïnteresseerd zijn in kastelen en de inrichting ervan

 • Honden

  Deze zijn niet toegestaan

 • Kosten

  Kosten: € 15,50 per persoon; Beschermers € 14,00.

 • Locatie of vertrekpunt

  Kasteel Loenersloot. Tijdelijk toegankelijk via een noodbrug. Voor parkeren volgt u a.u.b. de geplaatste parkeerborden. Medewerkers wijzen u ook de weg.

Delen:

Share Share