Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Rondleiding Kasteel Loenersloot voor bezoekers met visuele beperking en hun begeleiders

Rondleiding Kasteel Loenersloot voor bezoekers met visuele beperking en hun begeleiders

Rondleiding - zaterdag 23 juli 2022

Kasteel Loenersloot organiseert dit jaar naast haar gewone rondleidingen (elke vrijdag en zaterdag) twee rondleidingen speciaal voor mensen met een visuele beperking. 

Deze zijn op ZATERDAG 23 JULI en op VRIJDAG 7 OKTOBER (7 oktober inmiddels volgeboekt), om 13.30 uur.  De speciale rondleidingen zijn bedoeld voor en geheel gericht op blinde en slechtziende mensen. Tijdens de rondleiding maakt u kennis met het verhaal van het kasteel en bezoekt u een aantal ruimten waarin origineel meubilair uit de 18e eeuw bewaard is gebleven. Een te betasten plattegrond van het kasteel komt dan ook aan de orde.

Begeleiders (één begeleider per bezoeker) kunnen GRATIS deelnemen. Geleidehonden zijn toegestaan.

Aanmelden kan alleen via een mail naar kasteelloenersloot15@gmail.com. Na aanmelding krijgt u dan extra praktische informatie over de ontvangst en bereikbaarheid toegestuurd.

Bij deze rondleiding bezoekt u een kasteel waarvan het oudste deel, de donjon, gebouwd is rond 1250. In latere eeuwen werden meerdere bouwdelen toegevoegd. Loenersloot groeide uit tot een groot, middeleeuws gebouwencomplex.
Eind 18e eeuw is het kasteel verbouwd tot een gerieflijke buitenplaats. Meerdere vertrekken werden van fraaie stucplafonds in late Rococostijl voorzien en op verschillende plekken verscheen mooi houtsnijwerk. Een af te tasten model van een deel van zo'n plafond is aanwezig. Het interieur is sinds eind achttiende eeuw vrijwel onveranderd gebleven en ademt nog steeds de sfeer van die tijd.
De laatste bewoonster van het kasteel, jonkvrouw Magdalena Martini Buys, getrouwd met baron Van Nagell, heeft tot 1995 op het kasteel gewoond. In 2011 is het kasteel in beheer gekomen bij het Utrechts Landschap.

Kosten:  € 5,00 voor beschermers van het Utrechts Landschap en € 8,50 voor niet-beschermers. Een Museumjaarkaart is niet geldig. 

Wilt u meer weten over het kasteel bezoek dan de website www.kasteelloenersloot.nl.  Op die site staat ook een audiotour. Het kasteel is helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers of mensen die slecht ter been zijn. 

 • Voor

  Bezoekers met een visuele beperking en hun begeleiders

 • Honden

  Geleidehonden zijn toegestaan

 • Kosten

  € 5,00 voor beschermers van het Utrechts Landschap en € 8,50 voor niet beschermers. Een Museumjaarkaart is niet geldig.

 • Locatie of vertrekpunt

  Oprijlaan kasteel, vòòr de groene hekjes. Zie bord "start rondleiding". Parkeren: volg de lichtgroene borden naar de gratis kasteel-parkeerplaats. Vanaf hier 10 min teruglopen. Of kom per fiets of bus 120 (halfuursdienst, de halte is voor het slot).

Overige data

Datum Tijd
07-10-2022 13:30
13-05-2023 13:30
08-09-2023 13:30

Delen:

Share Share