Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Wandeling met gids op Hoog Moersbergen en Stameren

Wandeling met gids op Hoog Moersbergen en Stameren

Wandelexcursie - zaterdag 30 oktober 2021

De herfst is voor velen de mooiste tijd van het jaar om in het bos te zijn. De aarde ruiken. De geur van natte en kleurrijke bladeren. Tamme kastanjes op de grond naast prachtig gevormde en gekleurde paddenstoelen. Verschillende naaldbomen die hun naalden vasthouden…..behalve?

De gids vertelt hierover en ook waarom wij de tamme kastanje en de Amerikaanse eik minder graag in onze bossen zien dan de zomereik, de vuilboom en de beuk. Natuurlijk bezoeken wij ook het mooie heidestuk bij huize Stameren waar we kunnen genieten van de prachtige combinatie struikheide, zachte- en ruwe berk en grove den. Wij kunnen de reusachtige Douglas bewonderen en vinden de kenmerkende Douglaskegeltjes op de grond. Met een beetje geluk horen en zien wij spechten, eekhoorntjes en wie weet misschien wel reeën.

De geschiedenis van Hoog Moersbergen is de moeite waard. Ver voor onze jaartelling liepen hier onze voorouders al rond. Ze begroeven er hun doden in urnenvelden. Daarna zorgden de middeleeuwen voor grote veranderingen in dit gebied. De heide is daar nog een restant van. Later hebben de bewoners van het kasteel Moersbergen hun stempel gedrukt op ”hun” bossen. We wandelen langs het “Apenbosje” waar een mysterieus kasteeltje maar heel kort gestaan heeft. De gids vertelt erover. En ook zult u horen waarom op Stameren rododendrons staan.  

Niet voor niets is deze wandeling gepland in de herfst. Meerdere soorten paddenstoelen zijn te bewonderen en de verschillende manieren waarop paddenstoelen hun sporen verspreiden wordt uitgelegd.  Welke uiterst zinvolle functie hebben schimmels in de natuur? En wellicht zien wij nog wel de gele trilzwam, de berkenboleet, de stinkzwam, berkendoder, tondelzwam, of de schijnridderzwam en als we echt geluk hebben een slijmzwam. Op zaterdag 30 oktober kunt u mee met een gids van Utrechts Landschap. Om 10.00 uur gaan we van start vanaf de parkeerplaats 'Groene Entree Zanderij Maarn' aan de Bergweg in Maarn. Deelname is gratis. U dient zich wel vooraf aan te melden, dat kan op deze site via de knop reserveren. Er is plaats voor 20 deelnemers.

 

  • Voor

    Oud en Jong

  • Kosten

    Gratis

  • Locatie of vertrekpunt

    Parkeerplaats Groene Entree Zanderij Maarn Bergweg Maarn

Delen:

Share Share