Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Wandeling Landgoed Moersbergen

Wandeling Landgoed Moersbergen

Wandelexcursie - zaterdag 18 september 2021

Wandeling Landgoed Moersbergen zaterdag 18 september.

Het minder bekende landgoed Moersbergen, op de overgang van het oude natte Kromme Rijngebied en de heuvelrug, is meer dan de moeite waard om te bezoeken. 

In de 15e eeuw was Moersbergen al bekend als een kasteel met een dubbele gracht. Eén van de belangrijkste bewoners van het kasteel, toen al een Ridderhofstad, was Bartholomeus van Wael van Moersbergen. Hij was één van de ontwerpers van de Unie van Utrecht.

Waarschijnlijk heeft Johan van Oldenbarnevelt met de zoon van Bartholomeus al discussiërend gewandeld over de lange oprijlaan waar we tijdens deze wandeling ook over zullen lopen.

Naast de roemruchte geschiedenis van het landgoed, met smakelijke anekdotes krijgt de natuur van het landgoed ook alle aandacht. De majestueuze beuken van de oprijlaan eisen de aandacht op. Maar de gids laat u ook vele andere organismen zien.  Niet voor niets is gekozen voor een wandeling medio september.  Juist nu is het meer dan de moeite waard om het landgoed te bezoeken. Tientallen paddenstoelen, groot en klein zijn te bewonderen. De gids zal er letterlijk bij stil staan. Geadviseerd wordt om ook een fototoestel mee te nemen en trek een broek aan die een beetje vuil mag worden. Op je knieën zie je de natuur van een hele andere kant. Kent u de judasoor, de gekraagde aardster, de koraalzwam? Met een beetje geluk zult u ze tegenkomen op deze 1 ½ tot 2 uur durende wandeling. Ook de specht, zowel de grote bonte als de zwarte, is regelmatig te horen en de kans om een buizerd,  zittend op een boomtak, te spotten is zeker aanwezig. Leuke wetenswaardigheden over de diverse boomsoorten krijgt u ook te horen bij deze wandeling. U zult zich verbazen over alles wat er  te zien en te vertellen is over de geschiedenis van het landgoed en over de natuur. 

De wandeling start zaterdag 18 september om 10 uur op de Moersbergselaan in Doorn.

Wie mee wil wandelen kan zich aanmelden via de site van het Utrechts Landschap: Wacht daarmee niet te lang, want deelname is beperkt tot 20 personen.

Er zijn geen kosten verbonden aan deze wandeling.

  • Voor

    Oud en Jong

  • Kosten

    Gratis

  • Locatie of vertrekpunt

    Parkeerterrein Moersbergselaan Doorn

Delen:

Share Share