Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Kom mee op de nieuwe archeologische en cultuurhistorische ontdekkingstochten door het Amerongse- en Zuilensteinse Bos

Kom mee op de nieuwe archeologische en cultuurhistorische ontdekkingstochten door het Amerongse- en Zuilensteinse Bos

Wandelexcursie - zaterdag 23 oktober 2021

Kom mee op de nieuwe archeologische- en cultuurhistorische ontdekkingstocht in het Amerongse- en Zuilensteinse Bos.

Iedereen kent de Utrechtse Heuvelrug als een uitgestrekt bosgebied waar je plezierig kunt wandelen, fietsen, mountainbiken en paardrijden maar dat er in de bossen ook veel archeologische- en cultuurhistorische overblijfselen te zien zijn, is veel minder bekend. Met name het Amerongse Bos is bijzonder rijk aan archeologie en cultuurhistorie. Hier vond in de 18e eeuw de eerste bosaanleg van de heuvelrug plaats door bewoners van kasteel Amerongen en hier is ook het hoogst gelegen punt van de Utrechtse Heuvelrug, de Amerongse Berg.

Dit najaar plannen we vanaf augustus iedere maand op een zaterdag  een interessante excursie binnen dit thema in het Amerongse - en Zuilensteinse Bos. Twee gespecialiseerde gidsen van Team Amerongse Bos, onderdeel van het Utrechts Landschap, voeren u in een nieuw ontwikkelde excursie langs tal van  archeologische - en cultuurhistorische bezienswaardigheden en geven bij alles een toelichting.

Wat mag u verwachten?                                                                                                                                        

We bespreken de ontstaansgeschiedenis van de Heuvelrug in de laatste twee ijstijden,  wijzen op de ijs- en sneeuwsmeltwaterdalen, de lange historie van Amerongen en de betekenis  van de kasteelbewoners voor het dorp en het Amerongse Bos, de historische paden over de heuvelrug , de oude handelsroute naar Veenendaal, de potstalcultuur en de vroegere tabaksteelt. We bezoeken ook het terrein in het Zuilensteinse Bos met de recente nieuw ontdekte raatakkers (Celtic Fields) van 1200 v. Chr.!  We tonen grafheuvels van zo’n 5000 jaar oud,  schaapsdriften,  historische  boswallen, karrensporen uit de late middeleeuwen, grindgaten,  eiken-en beuken hakhout, etc. Iedere periode en gebruiker heeft hier in de afgelopen eeuwen z’n sporen achter gelaten. Recent ontdekte men nog munitiedepots uit WO II.

Aanmelden via de website van het Utrechts Landschap.                                                                                                 

Op zaterdag 11 december ontvangen wij u graag  om 12.30 uur bij het infocentrum Utrechts Landschap, Veenseweg 8, Amerongen. U kunt parkeren bij Sportpark De Burgwal, in Amerongen . Vandaar is het 2 minuten lopen.  Voor deze excursie is  inschrijven verplicht. Dit kan alleen via de website van Utrechts Landschap op de pagina activiteiten. De deelname is gratis! We gaan op pad  in groepen van 15 personen per gids. Inschrijving kan dus voor maximaal 30 personen. De excursie zal 2,5 á 3 uur duren. Deze excursie is minder geschikt voor mensen die niet goed ter been zijn. Goed schoeisel is gewenst. Na afloop is het raadzaam te controleren op eventuele teken. Zorg bij warm weer  voor bescherming tegen de zon en neem een flesje water mee. In geval van over-intekening kunt u via deze website intekenen op  excursies in de volgende maanden en wel op zaterdag 20 november en zaterdag 11 december 2021. We verheugen ons erop u kennis te laten maken met de archeologische – en cultuurhistorische  geheimen van het Amerongse-  en Zuilensteinse Bos.                    

 • Voor

  Oud en Jong. Goed ter been.

 • Honden

  Niet toegestaan

 • Kosten

  Gratis

 • Locatie of vertrekpunt

  Infocentrum Utrechts Landschap Veenseweg 8 Amerongen

Delen:

Share Share