De vogelkijkhut in de Blauwe Kamer is misschien wel de mooiste van Nederland, vindt boswachter Frans Schut. ‘Je hebt daar echt een uniek uitzicht op de broedende kolonies lepelaars en aalscholvers, zelfs de zeearend kun je er regelmatig spotten!’ Niet gek dus dat mensen graag de hut bezoeken. Het paadje tussen twee begroeide walletjes naar de kijkhut toe, is steeds slechter geworden doordat paarden en runderen er graven, vertelt Frans.
‘Bij nat weer werd dat een modderboel, met als gevolg dat bezoekers óver de walletjes gingen lopen in plaats van ertússen.’ Dat was natuurlijk niet de bedoeling, want zo worden de dieren verstoord.
‘Nu de vlonderbrug in de Blauwe Kamer aan vervanging toe is, is het plan om deze helemaal door te trekken naar de vogelkijkhut,’ vertelt Frans enthousiast. ‘We zetten er wilgenmatten langs zodat de vogels de mensen niet zien, en een raster om de grazers buiten te houden. Bezoekers kunnen met droge voeten naar de vogelkijkhut, de vogels blijven ongestoord en de grazers kunnen aan de buitenkant van het pad toch lekker in de schaduw liggen.
We knappen ook meteen de hut op en plaatsen extra informatieborden over al die prachtige en bijzondere dieren in de Blauwe Kamer.’ De aanleg van het nieuwe vlonderpad (zo’n 200 meter en duizend plankjes) en het opknappen van de vogelkijkhut kost circa 90 duizend euro.
Planning
Naast de aanleg van het vlonderpad wordt ook de vogelkijkhut gefatsoeneerd en van extra informatie voorzien. Zo krijgt de toegankelijkheid van de Blauwe Kamer een goede impuls.
Update september 2023: Utrechts Landschap heeft inmiddels een omgevingsvergunning gekregen. Dat betekent dat wij van start kunnen gaan met de aanleg van het vlonderpad en aanverwante werkzaamheden. Wij hopen het project begin 2024 af te ronden en u het resultaat te laten zien.
Update november 2023: De vlonderplanken zijn gegraveerd en de aannemer staat in de startblokken om het nieuwe pad in de Blauwe Kamer aan te leggen. Door hevige regenval in Duitsland en Zwitserland de afgelopen weken steeg het waterpeil in de Nederrijn en is de Blauwe Kamer onder water gelopen. Zodra het water voldoende is gezakt, gaan we aan de slag!
Update februari 2024: Op dit moment staat de Blauwe Kamer weer onder water. Het is de vijfde hoogwatergolf die deze winter voorbijkomt. Tegelijkertijd is het weer zeer zacht; het voorjaar staat eraan te komen. Dat hoor je ook aan de vogels! We hebben daardoor besloten om de aanleg van het vlonderpad uit te stellen tot na het broedseizoen. Dat betekent dat we in de nazomer naast de aanleg van het vlonderpad, ook meteen de vogelkijkhut en de aankleding in het terrein zullen vernieuwen.
Het is niet meer mogelijk om voor dit project te doneren.